tirsdag den 9. september 2014

Kostprincipperne og tallerkenmodellen...

Så er vi godt i gang med onlineforløbet og jeg synes faktisk det går ret godt. Jeg har mere eller mindre fulgt kostplanen den første uge. Kostplanen stoppede dog mandag, da jeg jo tyvstartede ;)

Et af de redskaber som forløbet anbefaler er tallerkenmodellen. 
Tallerkenmodellen er ganske enkel og egentlig meget basis. Det handler nok mere om at huske at bruge den og skabe nye vaner ;)
Der er lavet undersøgelser der viser at det gennemsnitligt tager 2-3 måneder at skabe en ny vane og kan tage helt op til et år. Og det er altså kun hvis du arbejder på at skabe vanen, ved at være konsekvent over længere tid!


Tallerkenmodellen:
Det går i bund og grund ud på at du deler din tallerken op i 3. Halvdelen af tallerkenen skal være grønsager, det kvarte af tallerkenen skal være protein og den sidste kvarte er fedt og "opgradering".

Som eksempel kunne det være squashpasta med kødsovs. Så skulle den halve tallerken være squashpasta, en kvart være kødsovs og den sidste kvarte parmesan. Det ville selvfølgelig være i overkanten med en kvart tallerken parmesan, fordi der jo faktisk også er fedt i kødsovsen. Men det giver jo alligevel et billede af modellen.

Det kunne også være avocadosalat med frikadeller. Der er en halv tallerken med iceberg, en kvart med frikadeller og en kvart med avocado og cashewnødder.

En morgenmad kunne være en kvart tallerken med scrambleegg (ca 2 æg), med en halv tallerken grønt eller salat og en kvart tallerken med mayonaise eller mandler.

Det smarte ved ovenstående tallerkenmodel er at hovedbestandelen af din kost er grøntsager og de er billige i "kostregnskabet". Derfor vil mange tabe sig blot ved at spise efter tallerkenmodellen.

Kostprincipperne:
Måske siger det lidt sig selv, men vil alligevel prøve at forklare nærmere. Grundstenen i lowcarb er at du skærer de kulhydrater fra som påvirker dit blodsukker med en hurtig stigning i blodsukkeret. Lad mig lige slå fast at alt mad påvirker blodsukkeret, men der er forskel på hvor hurtigt dit blodsukker stiger med de forskellige fødevarer. fx. smadrer dit blodsukker i vejret hvis du spiser slik og stiger ganske langsomt og støt med broccoli.
Når dit blodsukker stiger, sendes der besked om at der skal udskilles hormonet insulin. Insulin skal hjælpe kroppen med at stabilisere blodsukkeret, men det er også et lagringshormon. Dvs. at med en stor/hurtig blodsukkerstigning sprøjter kroppen meget insluin ud i kroppen, hvilket medfører et hurtigt blodsukker fald og lagring af fedt. Det er det her blodsukker fald du kan mærke når du bliver lækkersulten, sløv, træt osv.

Nå men tilbage til hvad der så anbefales at spise og hvad du skal udelukke fra din kost.

Spis meget gerne alle slags grøntsager (dog bagte rodfrugter i meget begrænsede mængder, da de ændrer sig ved opvarmning), nødder, mayonaise, pesto og proteiner i form af kød, fisk, fjerkræ og æg.
Nødderne, fedtet og proteinet er selfølgelig begrænset i forhold til tallerkenmodellen, men grøntsagerne er mere eller mindre ubegrænsede - det er skisme svært at overspise i blomkål og spinat ;)

Undlad at spise Pasta, ris, kartofler, mælkeprodukter ( i hvert fald til at starte med og indfør derfor langsomt for at se hvordan din krop reagerer på det. undtagen fløde og smør), sukker, alle slags brød også glutenfri og fødevarer med sødemidler.


Jeg får lækker og nærende mad
og min krop elsker mig for det.
Men samtidig er det også mit liv
og jeg er i fx sociale situationer mere liberal.

Spiser du efter nogle specielle kostprincipper
eller regler? Hvorfor eller hvorfor ikke?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar