tirsdag den 18. marts 2014

5:2 kuren...nu med gæsteblogger....

Overskriften siger jo nærmest det hele, men vil alligevel lige sige at på trods af at gæstebloggeren i dagens indlæg, påstår at hun ikke er sund, så er det løgn! Hun er hverken overvægtig eller utrænet og hun spiser ikke mere usundt end mig (ok, så nu siger jeg at jeg også selv er sund...? well...). Så jeg synes hun taler sig selv lidt ned, men det er vidst meget normalt at fattalke sig selv.
Husk nu at tale pænt om jer selv! Jf. dette blogindlæg. 

Anywyas...Her får i hende. Nyd noget rigtig god læsning :)

Hvilken ære at søde Stefanie har spurgt mig, om jeg vil være gæsteblogger på hendes ’sundheds’blog. Selv føler jeg mig nemlig ikke særlig sund :/ Jeg spiser i smug (please fortæl mig, at jeg ikke er den eneste, der har kastet en chokoladebar ned, fordi ingen skulle se det! Og når ingen ser det, så feder det jo heller ikke… eller, hov…). Derudover spiser jeg generelt alt for meget chokolade, slik, kage, chips, mad osv.

Men om ikke andet vil jeg gerne vil tabe mig 5-6 kg. Jeg har før tabt mig, og min metode har her været at tælle kalorier via www.madlog.dk – hvor det jo gælder om at spise mindre end du forbrænder. Det lyder så nemt, men for mig synes det denne gang usandsynlig uoverskueligt igen at skulle tælle kalorier/tænke over, hvad jeg spiser alle ugens dage. Derfor lød det rigtig tillokkende, da jeg blev introduceret for 5:2 kuren.
Hvad er 5:2 kuren?:

På 5:2 kuren må man på fem af ugens dage spise, hvad man vil uden at tælle kalorier (eller dvs. at man må spise det, man normalt kan spise uden at tage på). På ugens to resterende dage faster man, hvilket betyder, at man på de to dage kun må spise 500 kcal (600 kcal hvis man er en mand). Den eneste regel er, at man ikke må faste to dage i streg, men ellers tilrettelægger man fuldstændig selv, uge for uge, hvornår man vil lægge sine to fastedage. Man må også gerne lægge sine fastedage på tværs af to dage, da man skal faste i 24 timer. Derfor kan fasten godt ligge fra eksempelvis kl. 14.00 til næste dag kl.14.00. Denne store fleksibelhed oplever jeg som en kæmpe bonus i forhold til at bibeholde sit socialliv.

Ligeledes skulle der være mange sundhedsmæssige fordele ved at følge 5:2 kuren, hvilket man kan se i BBC-dokumentaren ”Eat, fast and live longer. I denne dokumentar ’opfinder’ og tester den engelske læge Michael Mosley 5:2 kuren. Heri ser man alle de sundhedsmæssige fordele, der er ved at faste efter 5:2 princippet, så hvis man ikke har set den, så se den! Den er virkelig interessant og lærerig. Selvom testene taler for sig selv og viser en klar sundhedsmæssig fordel ved 5:2, er der dog ikke evidens for, at 5:2 er så godt, som det siges, da der endnu ikke er lavet tilstrækkelig mange undersøgelser/test af tilstrækkelig mange forsøgspersoner.

Men nogle af de sundhedsmæssige fordele som 5:2 kuren/fasten formentligt bidrager til, er bl.a.:
* Vægttab
* Øget energi og koncentration
* Et redskab til at ændre sit forhold til mad på
* Faste virker smertelindrende
* Når du reducerer dit kalorieindtag radikalt i korte perioder, som du gør i 5:2 kuren, fremtvinger du nogle forandringer i dit stofskifte og din hjernefunktion, som kan bidrage til at formindske risikoen for at blive ramt at de sygdomme, vi alle frygter: Kræft, hjertesygdomme, Alzheimers og diabetes.

Hvordan jeg har grebet 5:2 faste an.
Jeg har grebet min 5:2 faste an ved at faste minimum 30 timer af gangen (og ikke 24 timer), da jeg tænker, at jeg får de sidste timer forærende, da jeg alligevel bare sover der. Dvs. at hvis en af mine fastedage ligger en tirsdag, så faster jeg fra mandag aften til onsdag morgen, når jeg står op.
Dog har jeg flere gange blot fastet i 24 timer, fra eksempelvis kl. 18.30-18.30 næste aften, da mine fastedage ellers kommer til at gå ud over mit sociale liv. Så kan jeg nemlig godt tage hjem til veninder på en fastedag, idet den ’allerede’ slutter kl. 18.30, og jeg så kan spise aftensmad med dem. Men det er netop også her, jeg synes 5:2 kuren har sine fordele, idet man selv tilrettelægger, og man derfor kan planlægge det ud fra sit sociale liv, så det ikke kommer til at gå ud over dette – for det synes jeg nemt et vægttab ellers gør, og det er bare så ærgerligt.

På mine første fastedage spiste jeg morgenmad og aftensmad af hver 250 kcal. Jeg fandt dog hurtig ud af, at det for mig virker bedre at vente til om eftermiddagen med at få første måltid, da jeg ellers bliver så frygtelig sulten om eftermiddagen. Derfor spiser jeg mine to måltider kl. ca. 14-16 og kl. ca. 18-19. Men det er meget individuelt, hvordan det fungere bedst for den enkelte – så her skal man bare prøve sig frem.

Virker det så i virkeligheden, og er det til at holde ud?
Jeg synes, at de første fire uger er gået ret nemt og forholdsfrit smertefrit. Jeg bliver sulten – bevares, men har også lært, at det slet ikke er farligt at være sulten. Og så gælder det bare om, at aktivere sig selv, så man på den måde glemmer sulten. Ligeledes hjælper det rigtig meget at drikke the, kaffe, danskvand og vand, da det er kaloriefrie drikke, som fylder i maven. Generelt er det
vigtigt at drikke rigeligt med væske, når man faster. Derudover har jeg erfaret, at min sult ikke opbygges i løbet af dagen og bliver større og større – derimod kommer den i bølger, så nogle gange mærker jeg slet ikke til den, og andre gange mærker jeg sulten – men den bliver ikke værre og værre i løbet af dagen. Derfor oplever jeg det som forholdsvist nemt at komme igennem fastedagene.
På fire uger er jeg gået 2,4 kg ned i vægt (og jeg er ikke overvægtig) – så vægttabsmæssigt, har 5:2 fasten virket over alle forventninger på mig.

Om jeg har oplevet andre fordele ved at faste, er lidt svært at svare på endnu. Men jeg tror, at min appetit er blevet mindre, men jeg har desværre endnu ikke lært at spise tilsvarende mindre. Derudover vil jeg også øve mig i at blive bedre til at undgå at spise præventivt for ikke at blive sulten, da jeg nu har erfaret, at det slet ikke er farligt at føle sult.
Ellers har jeg ikke bemærket de store ændringer i min krop, udover at jeg på nogle af mine fastedage føler, at jeg er mere let i kroppen, og dermed har mere energi, men sådan er det ikke altid.

Men min veninde, som døjer med sin bugspytkirtel (og dermed mavesmerter) har fastet i ca. ½ år nu, og hun har haft meget positive virkninger ved at faste. Hendes mave har aldrig haft det bedre, og selvom hun ikke skal tabe sig mere, så fortsætter hun med 2 fastedage om ugen (fremfor at lave 6:1 faste eller 30:2 faste, som andre gør, når de er færdige med at tabe sig), da hun slet ikke vil undvære det, pga. de smertelindrende effekter kuren har på hendes mave. Se, det er da en solstrålehistorie.

Ang. træning, så har jeg indtil videre ikke prøvet kræfter af med styrketræning på fastedage, selvom min kæreste (der bl.a. er uddannet fitnessinstruktør) godt mener, det kan lade sig gøre, hvis man vælger at lægge et af sine måltider umiddelbart efter, og det så er et proteinrigt måltid. Men jeg dyrker fortsat cardio (eksempelvis løb), og det fungerer rigtig godt, selvom jeg faster. Det gør mig ikke mere sulten, og jeg kan ikke mærke nogen forringet præstation, faktisk tværtimod.
Kan kun anbefale andre, der gerne vil tabe sig, at gøre sig et forsøg med 5:2 kuren!
.
 Se dokumentaren ”Eat, fast & Live longer” her!

Har i spørgsmål eller andre kommentarer,
er i velkomne til at smide dem i kommetarfeltet nedenfor.
Hun har lovet at svare, så godt hun kan :) 

2 kommentarer:

 1. Godt skrevet - men har gæstebloggeren slet ikke noget navn, eller er det bevidst anonymt? :)
  Vh Sheila

  SvarSlet
  Svar
  1. Hun har skam et navn, men vil helst være anonym :)

   Slet