tirsdag den 16. december 2014

Dadler - Sød og sund...

Jeg tror efterhånden at det er de færreste mennesker , nu om dage, der ikke ved hvad dadler er. Ikke desto mindre er det en eksotisk frugt, med en tynd skræl, lækkert og blødt frugtkød og en sten i midten (som man ikke skal spise).Hvorfor spise dadler?
Dadler er sunde fordi de indeholder fibre, B6, magnesium, kalium og jern. Fibre er vigtige fordi de hjælper fordøjelsen på vej og samtidig mætter. B6 er et vitamin som er medvirkende i omsætningen af protein og kulhydrat. Både magnesium og kalium har indvirkning på impulser omkring nerver og hjerte. Desuden bruger både knogler og muskler magnesium og kalium. Jern er livsvigtigt da det sørger for at blodet transporteres rundt i kroppen. Desuden bruger musklerne også jern og det er disse to ting der gør at jern er ekstra vigtigt at få når man træner meget.


Dadler og træning
Som jeg skrev oven over er dadler rigtig gode i forbindelse med din træning fordi de vitaminer osv dadlerne indeholder, hjælper på muskler, blodtransport, knogler, væv og fordøjelse. Ikke nok det med har dadler et stort indhold af kulhydrater. Måske får du straks tiks ved tanken om kulhydrater, men efter træning er din krop bedre gearet til at modtage og omsætte kulhydrater. Desuden restituere kroppen bedre, hvis der umiddelbart efter træning tilføres kulhydrat. Har du lavet cardio/konditionstræning er det vigtigt med mest kulhydrat og lidt protein. Har du derimod styrketrænet er det omvendt. Altså mest protein og lidt kulhydrat.
Mange der træner kaster den ene proteinshake eller proteinbar efter den anden, ned i halsen. Disse har et højt indhold af protein og kulhydrat og lavt indhold af fedt. Fedt vil vi helst ikke have for meget af i vores eftertræningsmåltid, da det hæmmer optagelsen af protein og kulhydrat. Anyways vil jeg mene at det er langt bedre at spise dadler og en proteinkilde fx. æg eller kød. Det er naturligt og din krop får en masse vitaminer og fibre i bonus.

Dadler - de små søde
Dadler smager meget sødt og kan derfor bruges som slikerstatning. Igen vil jeg mene at dadler udgør et større og bedre potientale for kroppen end bland selv slik. Det skal dog siges at dadler ikke kan spises uden omtanke, da de som skrevet tidligere har et højt kulhydratindhold og indhold af frugtsukker. Desuden har dadlerne et højt kalorieindhold (329 kcal pr. 100g). Men det har slik jo også ;)
Selv bruger jeg stort set altid dadler som sødning eller base i bagværk (ind i mellem søder jeg med honning). Dadlerne kan også bare hapses som de er eller spises med en skive banan eller peanutbutter til.

Er du til bagning er her nogle af mine opskrifter med dadler:

Dadler er en lækker spise
og butikkerne bugner med dem her op til jul.
Selv spiser jeg de "juicy" dadler...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar