torsdag den 28. november 2013

Grøntsagsrösti...

Dagens opskrift er på grøntsagsrösti, fordi jeg droppede forbi et blogindlæg med grøntsagsrösti for noget tid siden. Jeg orkede ikke at finde opskriften, så jeg improviserede og brugte det vi havde. De blev gode. Smagte godt og var flotte. De blev dog ikke sprøde, men bare sådan medium sprød/slatten hehe ;)


Grøntsagsrösti:
ca. 3 personer

5-6 mellemstore rødbeder
8-10 små gulerødder
2 spsk husk/loppefrøskaller
3 æg
ca ½ dl hørfrø
salt/peber

Skræl og riv rodfrugterne. Rør det hele sammen og lad massen hvile i 10 minutter. Steg dem på panden i smør. Så er der rösti.


Husk at jeg pønser på en giveaway.
Tilmeld dig på bloglovin, så vi kan nå
50 følgere og lave en lille konkurrence...

tirsdag den 26. november 2013

Hytteost "pladernes" mange muligheder (og giveaway!)...

I sidste blogindlæg fik  opskriften lasagneplader/pizzabund med hytteost. Det er faktisk gået op for mig at det er en vidunder "opfindelse".

Jeg bruger det som "brød" til alt muligt nu - se her:

 Her er de kommet med i madpakken som sandwich"brød" 
m. friskost, spinat, skinke og agurk.

Her har jeg lavet en panini ud af brødet. Jeg lagde flødehavarti, skinke
og frisk spinat imellem og smed den i ovnen til osten smeltede.
Den var mildest talt fantastisk lækker!

Denne anretning er en lækker omgang restemad.
Jeg brugte en stor skive af hytteost pladen til en wrap m. Laksecreme (en rest 
laks, 38% cremefraiche, dild og s/p) og spinat. 
Grøntsagsrösti og æble/ingefør-chili chutney on the side.

Som I kan se har hytteostpladerne virkelig mange funktioner i min madlavning for tiden og så er de ekseptionel nemme og hurtige at lave!

 

Giveaway tid!
 - eller det vil sige at jeg smider
en giveaway på bloggen så snart vi når
50 følgere på Bloglovin!
   Lige nu er der 38 følgere så, er du ikke en af dem
så tryk på bloglovin ikonet ude i siden, 
så vi kan få os en Giveaway...

tirsdag den 19. november 2013

Lasagneplader/pizzabund lavet på hytteost (uden stivelse)....

Dagens opskrift kan jeg desværre ikke selv tage æren for. Det er min fantastiske kæreste, der har tryllet disse lasagneplader frem. Herefter lavede jeg selv samme opskrift som pizzabund.
Uden at blinke kan jeg roligt love at de er en fantastisk erstatning for både pizzabunden og pastapladerne. Når jeg spiser lasagne med grøntsgagsskiver som plader, føler jeg mig altid lidt snydt. Mangler den der lækre konsistens som pladerne giver. Og det behov tilfredsstiller disse plader til fulde. Det er de bedste lasagneplader uden stivelse, jeg nogensinde har smagt - Så er foventningerne ligesom også skudt i vejret ;) Som pizzabund var den også virkelig god. Ikke specielt sprød, men bedre end så mange af de andre erstatninger jeg har prøvet.


Hytteost lasagneplader/pizzabund:

250g hytteost
4 æg
5 tsk husk/loppefrøskaller
evt. oregano eller andet krydderi til pizzabunden

Det hele piskes sammen i en skål og blendes. Lad dejen hvile i 5-10 minutter mens ovnen varmer. Fordel dejen på en bageplade, beklædt med bagepapir. Herefter skal pladerne/bunden bages i ca. 20 min ved 175 grader.



Hvis det er en pizzabund du laver så tag bunden ud og put det ønskede fyld på og put herefter pizzaen tilbage til fyldet er færdigt.
Er det lasagnepladerne du laver skal de køle af og skæres ud som plader. Herefter bruges de som du ville bruge almindelige pastaplader.

 Jeg er tosset med lasagne og pizza.
Det er virkelig bare helt fantastisk mad fordi,
det med disse opskrifter, er både nærende, sundt og snasket <3
Hvad er din(e) livret(ter)?

søndag den 17. november 2013

Æblechips (og gammeldags æblekage)...

I går, lørdag, stod i æblernes tegn. Jeg var alene hjemme med en hulens masse æbler og det udviklede sig til en kæmpe skål gammledags æblekage og æblechips.


Opskriften på gammeldagsæblekage får i ikke i dette indlæg, da jeg har lavet den tidligere. Lørdagens udgave var dog med sesamfrø/valnødder og flødeskum. En anden gang vil jeg ikke bruge valnødder til denne kage, i hvert fald ikke så stor en andel, da de er meget bitre og ikke står så godt til resten af ingredienserne.

Da jeg havde kogt min æblegrød var der stadig mega mange æbler tibage og jeg besluttede at kaste mig ud i min jomfru-rejse med æblechips. Resultatet blev møg godt. Jeg må indrømme at jeg ikke selv er vild med smagen af varmet æble, selvom jeg har lukket æblekagen ind i mit liv efter mange år uden, men min kæreste var vild med dem.


Æblechips:

ønsket antal æbler (der bliver en del ud af bare et par æbler!)
 olie
evt. krydderier (jeg brugte kanel og lakridspulver)

Skyl æblerne og skær bunden af. Slice på den tyndeste tykkelse på dit mandolin jern eller brug en skarp kniv og skær nogle tynde skiver. Når du har gjort det med alle de æbler puttes de i en pose eller skål med olie og rodes rundt. Herefter fordeles de på en bradepande med bagepapir. Det er vigtigt at de overlapper hinandne så lidt så muligt. Krydder dem med ønskede krydderier. Jeg lavede nogle uden krydderier, nogle med lakrids og nogle med kanel (dem uden og med kanel blev bedst).
Chipsne skal have ca. 1½ time i ovnen ved 125-150 grader. Her er du nødt til at prøve dig frem. Alt efter hvor meget din ovn varmer. hold øje med dem og tag dem ud når de er gyldne. tørre og semisprøde. De er ikke helt sprøde når du tager dem ud, men det bliver de når de er kølet af.
Tip: Kan både bruges som snack, dessert og i en salat. Dyp dem evt. i en dip.


Med sådanne opskrifter,
er det rigtig blevet efterår på bloggen.
Hvilke efterårsretter laver du for tiden?!

torsdag den 14. november 2013

Hjemmelavet kakaomüsli uden stivelse (gryn osv)...

I weekenden var jeg til 10 års jubilæum på min efterskole - ja, det siger noget om ens alder...men jeg er tosset med den livsfase jeg er i lige  nu, så det rører mig på ingen måde. Jeg er glad og tilfreds med mit liv og hvad jeg har oplevet og været igennem siden efterskolen. Det betyder også at jeg slet ikke var nervøs for det, men dog spændt på at gense mennesker, lokaliteter og lærer som jeg ikke har set i en menneskealder.
Det var en fantastisk oplevelse! Jeg er jo sådan lidt halv gammel og sentimental, så da jeg kørte der fra var der maaange følelser der farede rundt i mig...

Anyways, det er jo mad det skal handle om. Der er dog en mening med at jeg startede ud med at fortælle om jubilæet. Nede på efterskolen kom jeg nemlig i snak med en af mine gamle efterskole veninder som følger min blog når mans og børn ikke tager alt tiden. Hun spurgte ind til nem morgenmad og jeg kom med forslag om noget med æg og grønt, grød eller græsk yoghurt m. min hjemmelavede kakaomüsli. Overbevist om at den lå på bloggen henviste jeg hende her til, men det gør den ikke - oh ak og ve!

Så her får i den....


Kakaomüsli:

2 spsk kakaopulver
ca. 2 dl kokosmel
ca. 2 dl mandler
ca. 2 dl hasselnødder
ca 1 dl hørfrø
evt. andre nødder efter smag og behag

Spred hasselnødderne ud på en bageplade og stil i ovnen på 150 grader i 5-10 minutter. Når tiden er gået har du "nougatnødder" (kan også spises som snack - de smager himmelsk!). Hasselnøddeskallen skal dog nulres af inden de skal bruges. Hak mandlerne og smid på en pande. Varmes op et par minutter ved middelvarme. Herefter smides kokosmelet på. Det skal også stå og riste lidt. Imens hakkes de resterende nødder og smides på panden sammen med kakaopulveret. Sluk for varmen og smid hørfrøene på panden og lad dem stå og poppe. Når det er færdigt blandes nougatnødderne/hasselnødderne i og det opbevares i et lufttæt glas.

Vi er flyttet og det er første gang jeg laver nougatnødder,
i vores nye ovn. De blev desværre brændte.
Hold endelig øje med nødderne, så de ikke ender som mine ;)
Nødderne skal bare begynde at dufte og blive gyldne...

Hvad spiser du til morgenmad
når det skal gå stærkt?!

mandag den 11. november 2013

Kotelletter i fad og blomkålsris - på den fede måde!

Kender du det med at du laver koteletter i fad med flåede tomater, lidt mælk (nok skummetmælk) og evt lidt vand?!
- Det er slut nu! Flødesovs giver bare så meget mere smag, mæthed og dermed tilfredstillelse....


Kotelletter i fad:
4 pers

4-5 koteletter
3 dl fløde
1 dåse flåede tomater
1 dåse cocktailpølser
gulerødder
champignoner
2 løg
2 porre
Salt/Peber
Timian

Brun koteletterne på en pande ved høj varme og smid dem herefter i et ovnfast fad. I en gryde svitses først løg og derefter resten af grøntsagerne. Hæld herefter de fåede tomater, cocktailpølser og fløde i og giv det et opkog. smag til med salt, peber og timian. Når sovsen er færdig hældes den over koteletterne i det ovnfaste fad og det stilles i ovnen på 200g i 20-25 minutter.
Tip: grønsagrne kan skiftes ud efter køleskabsindhold og smagsløg

Blomkålsris:

1 blomkålshoved
Salt/Peber

Skær blomkålshovedet i mindre buketter som enten rives til "ris" i en foodprocessor, minihakker eller på et rivejern. Herefter steges de et par minutter på en pande med salt og peber. Vupti - så er der blomkålsris!





Personligt føler jeg slet ikke at jeg mangler eller går glip af noget ved at give slip på stivelsen. At kunne spise mad med smag og kraft opvejer enhver ulempe...
Alt nyt og forandret er svært og utrygt, men giv det en uge eller et par. Enten vil du elske dig selv for at have gjort det eller også vender du bare tilbage til dit gamle måltidsmønster. INgen skade sket...

Livet er FEDT ;)


torsdag den 7. november 2013

Maddagbog 5.11.13

Da jeg selv startede ud med at læse blogs og søge inspiration til mad uden kornprodukter, havde jeg svært ved at finde ud af hvor meget og hvor lidt jeg kunne tillade mig at spise. Jeg tænkte ofte på, hvad andre mon spiste og derfor har jeg vist en enkelt gang eller to før postet en maddagbog, og her får du en til. En maddagbog er billeder fra hvad jeg har fået i løbet af en dag (råt for usødet ærlig maddagbog). Her får i så en fra i tirsdags, da jeg var hjemme fordi jeg var syg...

Ca. kl 9
Til morgenmad spiste jeg en meget lille skål skyr m. hjemmelavet musli og nøddesmør.
Da portionen var lille drak jeg også en kop chaithe m. en rest flødeskum.

Ca. kl 13
Frokosten var to sandwich m. foccacia/sandwichbrød  med mayo, spinat, 
gul peber og hamburgerryg.


Ca. kl 14
Ét stykke 77% chokolade og et glas vand.


Ca. kl 18.30

Fiskefrikadeller m. rodfrugter, dild mayo (mayo, dild, citron og S/P).
- Tilføjelse: Da min veninde har kommenteret at jeg intet spiser,
vil jeg lige sige at jeg spiste to portioner aftensmad OG
når man spiser mad med øget fedt i mætter det mere og man spiser
derfor mindre ;)


Ca. kl 20

Jeg havde bagt kokostoppe til mine kollegaer og de skulle
selfølgelig prøvesmages med et stykke chokolade mere.
(Portionen blev delt med min kæreste)


Sådan kan en dags mad se ud hos mig.
Den kan også se helt anderledes ud - Der er intet facit.
Prøv jer frem.... 

tirsdag den 5. november 2013

Foccacia / sandwichbrød....

I går var jeg hjemme fra arbejde fordi jeg har fanget mig noget influenza. Efter en hel dag på sofaen, var jeg ved at få kuller og besluttede at se om jeg kunne lave noget mad. Jeg elsker at lave mad og kan til enhver tid samle kræfterne til det. At lave mad er som terapi for mig. Jeg besluttede mig for at lave en ret i Jane Faerbers bog "spis dig mæt og glad" (se hendes blog her).
Jeg ville prøve og lave hendes foccaciabrød, da jeg har en del hytteost på lager. Jeg gik ud fra Janes opskrift, men fik lavet lidt om undervejs, da jeg ikke havde alle tingene hjemme. Opskriften i får her i indlægget er min udgave af brødet.



Foccacia:
En bageplade fuld

3 dl hytteost
6 æg
40 g smeltet smør
3 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
2 spsk loppefrøskaller
1 tsk salt
2 tsk bagepulver eller 1 tsk natron

Topping
Hvidløgsfeta
flagesalt
Revet cheddar

Tænd ovnen på 170 grader. Blend hytteosten, så den er fri for klumper. Pisk herefter det smeltede smør og  æggene i. Mal kernerne og tilsæt det i massen. Tilsæt også loppefrøsskaller, salt og hævemiddel (bagepulver/natron). Rør blandingen godt sammen. Fordel dejen på en bagepapirs beklædt bageplade, med en våd dejskraber. Når dejen er fordelt jævnt i et lag på ca 3 cm sættes det i ovnen. Det skal forbages i ca 10-15 minutter.
Tag dem herefter ud igen og fyld topping på. Tryk fetaen ned i brødet og strø den revede cheddar ud over. Brødet skal herefter tilbage i ovnen og bage i ca. 15-20 minutter.

Tip: kan bruges som brød til tapas, suppe, sandwich osv. Put det topping på du kan lide. Fx. oliven, soltørrede tomater, timian, rosmarin osv.
OBS! Hvis du bruger natron som hævemiddel, reagerer det med solsikkekernerne og brødet bliver grønt. Dette er ikke farligt...
Jeg spiste lidt af brødet som sandwich til frokost i dag.

Jeg delte brødet i to og lagde halvdelen,
i fryseren.
 - Go´ apetit!

mandag den 4. november 2013

Græskar-rødbede suppe....

Jeg er kæmpe fan af den "originale" udgave af den lækre og cremede hokkaido græskarsuppe. Opskriften kan du finde her. I går kom min kæreste hjem med det sødeste lille hokkaido, som hun havde købt for sølle 5 kroner i rema1000. Det var perfekt, for jeg har ondt i halsen og influenza i kroppen og så skal der suppe, varme og tæpper til. Jeg synes dog det var et lidt lille græskar og hev derfor et par rødbeder med ind i opskriften og fik et fantastisk resultat ud af det!


Græskar-rødbede suppe:
2 pers.

1 lille hokkaido græskar
2 rødbeder
2 fed hvidløg
chili
1 løg
olie
1½ l urtebullion
salt og peber

Topping
Græsk yoghurt
bacon

Skær et løg i grove tern og smid i en gryde med olie, preset hvidløg og chili. Skyl græskaret og halver det. Fjern tråde og kerner og skær det herefter i mindre stykker. Skræl rødbederne og skær også dem i mindre stykker. Svits det hele i gryden i et par minutter. Herefter hældes bullionvandet i. Suppen skal koge til græskar og rødbeder er forholdsvis møre. Græskaret bliver det noget før rødbederne. Til sidst blendes suppen med en stavblender og smages til med salt og peber.
Serveres med græsk yoghurt og stegt bacon.



What is not to like?!
Fantastiske farver, skøn smag og masser af vitaminer...

søndag den 3. november 2013

proteinbidder (kage)...

Inspireret af en opskrift på proteinbarer fra bloggen proteinopskrifter, lavede jeg i sidste uge disse sindsygt hamrende lækre proteinbidder. De kan også spises som kage, for de smager skønt og ligner kage.


Proteinbidder:
ca.10 store stykker - kan evt halveres.

140g proteinpulver m. chokoladesmag
2 spsk husk/loppefrøskaller
2 håndfulde valnødder
100g hasselnøddemel (fint hakkede hasselnødder)
2 æg
30g kokosmel
½ tsk salt
3 dl mælk
Mørk chokolade til overtræk

Valnødderne hakkes groft og alle ingredienserne røres sammen til en ensartet masse. Lad dejen hvile 5 minutter mens du tænder ovnen på 175grader og finder en form som smøres med en smule olie. Herefter hældes dejen op i formen og bages i ca 20-25 minutter. Stik i kagen for at vurdere hvornår den er færdig, da bagetiden afhænger af formens størrelse og dermed kagens tykkelse.

Når kagen er kølet ned, skæres den ud i !bidder" i ønsket størrelse. Den mørke chokolade smeltes over et vandbad og kagen overtrækkes.


Jeg vil næste gang vælge en større form, så kagen bliver lidt lavere.


Desuden vil jeg skære dem i halv størrelse næste gang.

Held og lykke med proteinbidderne og træningen,
som jo ideelt set kommer før indtagelse af disse ;)