mandag den 29. april 2013

Inspiration kommer uventet...

Og det gjorde den også denne gang.....

Jeg har sygedag / "pas på dig selv dag" i dag. Det er med at tage snuen i opløbet og indtil videre virker det. Det betyder så også at jeg har siddet, i sofaen, under et tæppe og med en kop the og set lidt tv og surfet lidt.
Mens jeg surfede rundt i blogland under mit yndlingstema "mad", faldt jeg over bloggen Fede tider. Her blev jeg fanget af titlen "Du er sådan en tyk mor!". Straks tænkte jeg at det nok handlede om hvordan udtalelsen satte gang i hendes væggtab og at hun nu var ih og åh så lykkelig over hendes nye flotte figur. Jeg orkede næsten ikke at læse det så skimmede bare indtil det gik op for mig at det lige præcis ikke er så enkelt!
Jeg startede med stor interesse forfra og læste med stor fornøjelse Henriettes indlæg. Da jeg havde læst det sad jeg lidt tilbage med følelsen af at jeg lige var blevet bombarderet af en der havde noget på hjerte. En der havde skrevet et dybt personligt og dog faktuelt indlæg. Jeg skyndte mig at skrive en kommentar om hvor dejligt et indlæg det var og spurgtederefter Henriette om jeg måtte kopiere det ind på min egen blog.

Yes! Det måtte jeg og her kommer det - Henriettes blogindlæg fra hendes blog fede tider!

Du er sådan en tyk mor !

pippede den lille 4 årige gut i min datters børnehave for 14 år siden.
Først blev jeg lidt paf, men så måtte jeg jo se i øjnene at han havde jo ret.

Det stod ikke skrevet i stjernerne at jeg skulle blive en tyk mor.
Da jeg blev født for, host - 40 år siden, var jeg så gennemsnitlig som man kan være; 3540 gram og 51 cm lang. Jeg var ikke en stor baby, faktisk var jeg en lille fis, ikke spinkel eller tynd. Bare forholdsvis lille, da jeg startede i 1 klasse, sidder jeg på klassebilledet og forsvinder fuldstændigt bag det store skilt, mine fødder kan overhovedet ikke nå gulvet. At jeg overhovedet endte med en forholdsvis gennemsnitlig (for min generation) 166 cm er lidt en gåde.
Men heldigvis voksede jeg på et tidspunkt og blev en rimelig harmonisk teenager som kun kortvarig var buttet som mange jo er i teen årene, men men tiden var jo også en anden; vi cyklede alle vegne og drak sjældent sodavand etc
For 19 år siden stod jeg og klippede mine regnbukser op så jeg kunne være i dem, da det regnede på den arkæologiske udgravning jeg var med på. Men egentlig var det helt acceptabelt at jeg var tyk for jeg var i 7 måned og havde vel taget end små 8-10 kg på til min alm normalvægt.
Problemet var mere at jeg efter fødslen stort set ikke tabte mig og resten er historie....
Ja jeg har været oppe i de rigtig grimme høje 50er i BIB tøjet fra HM og der er jeg heldigvis ikke mere, kan lige presse mig ned i en 46 ;)
Men jeg er stadig en tyk mor og nok tykkere end jeg har været i lang tid uden at jeg kan sætte tal på.
Der er en million undskyldninger;
stress,lockout, arbejdsløshed, fattigdom, søvnløshed, sygdom= 3 ugers non stop sofatid med te med honning (honning i teen alene giver ca 50 gram kulhydrater !) mandler og tørret frugt pga kvalme og manglende smagssans.

Men det er aldrig så simpelt som en af de unge kostguruer fremstille det på hjemmesider;
Luk munden og let røven !!
Ærlig talt;
LUK RØVEN.
Overvægt er langt mere kompliceret end det og det ved forskerne godt i dag,
problemet er bare at medierne og den slags mediedarlings altid sælger det simple budskab.
Er du overvægtig så er er du nok grådig, doven, dum, grovæder, på randen til alle mulige livsstilssygdomme= en udgift for samfundet -  you name it !!

Men vi taler altså om en gruppe mennesker der feks kæmpe med
epigenetik
dvs at nogle gener bliver der tændt og slukket for, både i fostertilstand og også når du er født. Det betyder f.eks noget om din mor eller mormor har været udsat for stress eller for en sultperiode, for din sundhed og din vægt senere.
Det ses tydeligt i Holland hvor man i slutningen af 2 verdenskrig havde mange måneder med hungersnød.
De børn der blev født efter den var ikke nødvendigvise magre, nogle var men det kom an på hvilke fosterstadie de havde været  på under hungersnøden.
Men det der var mest skræmmende var at de fik markant mere hjertekarsygdomme, nyreproblemer og diabetes senere i livet. Deres børn igen fik, trods normal graviditet og barndom, andre problemer, feks markant mere overvægt og diabetes.
Deres børn igen fik enorme problemer med blandt andet allergier og intolerancer..
Så nogle gange er der simpelthen tændt for nogle gener, som det ikke er hensigtsmæssigt at der er tændt for i den moderne livsstil.

Andre områder som påvirker vægt er feks dårligt stofskifte, der er pt en epidemi af unge kvinder med stofskifte problemer, ingen er helt sikker på hvorfor, men et eller andet i vores livsstil påvirker det negativt.

Kemiske stoffer i vores hverdag, sprøjtegift og hormonforstyrende stoffer fra plast, kosmetik, sæbe, indpakning af mad og kemikalier er alle på listen over stoffer der er alvorligt mistænkt for at påvirke vores vægt.

Manglende søvn og/ eller dårlig kvalitets søvn er en anden faktor.
Stress og udbrændthed påvirker vores helbred negativt - også vægttab, kroppen stritter så og sige imod og holder på alt den kan holde på.


Marks daily apple skrev for nyligt ret interessant om psykologiske vinkel - tjek det 


Nogle forskere mener også at bakterietypen i vores tarme har en betydning, igen en epidemi af folk med problemer med mave-tarm system.

Endelig er der kosten og motionen
Jeps jeg smider den helt hernede af flere grunde.
Ja du kan sagtens tabe dig og der er en million forskellige måder at gøre det, nogle taber sig med en LCHFkost, Palæo, Primal etc. Andre ved en lav kaloriekost, andre igen skruer op for proteinet.
Man kan ha mange holdninger til hvad der er bedst, for mig handler det nok mere om man kan holde kosten ud og om kosten er sund på andre måder og der er jeg ikke i tvivl om at både høj protein, lav fedt og lavkalorie kostplanerne er problematiske i længden.
Det mest deprimerende er dog at de fleste af os tager enten det hele på eller endnu mere efter et stykke tid :(  Om det altid skyldes tilbagevending til dårlige vaner tror jeg ikke, men for nogle er det givet vis, især hvis man har været på en nydelses fjendsk kur uden rigtig mad...
Kroppens fedtceller forsvinder heller ikke, de er bare for en stund uden fyld som en ballon uden luft, men de er der stadig klar til at puffe op :)
Spisemønstre og kvaliteten af vores mad spiller givet vis også en rolle.
Snacker du hele tiden så bliver man altså tyk på sigt og får forøvrigt også dårlige tænder, som en undersøgelse af kontorfolk viste i sidste uge. Når man sidder ved et skrivebord hele dagen er det ufatteligt nemt at at drikke den ene kop kaffe efter den anden, en håndfuld nødder, en marsbar, en håndfuld abrikoser , en banan, fortsæt selv listen. Uanset hvor sund eller usund din kost er så koster det på vægten og dine tænder er i et konstant syrebad. Læs mere om snack-ing her...
Jeps jeg skal igen genlæse mine indlæg  :)
Kosten evt manglende indhold af mikro og makrostoffer påvirker os også.
Hvis din krop konstant er på slankekur, afløst af mindre fornuftige perioder hvor du spiser dansk normalkost med industri læs skodmad, så er man i en stor risiko for simpelthen at mangle næringsstoffer. Kroppen går simpelthen i baglås og er ikke interesseret i at smide noget som helst før den er fyldt op og i balance.

Motion,
alle er enige om at det er fornuftigt at røre sig og at det er dybt problematisk med vores stillesiddende livsstil, men at tro at motion er en god slankekur er håbløst...
Mere motion gør de fleste enormt sultne, og det er svært at undgå at spise mere når kroppen skriger på energi.
F eks har jeg de sidste par dage forbrændt omkring 1000 extra kalorier pr. dag (intenst havearbejde og date med en fræser)
Den første dag var jeg overhovedet ikke forberedt og havde derfor lavet for lidt aftensmad. kl. 21 gik jeg rundt som en løve i et bur og kunne slet ikke falde ned og til ro. Min krop skreg på næring. Resultatet var at i steden for at spise RIGTIG mad, spiste jeg nød-kage....Den er ret klassisk; du begynder til spinning 2 -3 gange om ugen og på vej hjem forbi bageren kan du næsten ikke gå forbi uden at der ryger noget i munden.
At motion i de rigtige mængder er godt og at du får flere muskler og bliver strammet op er en anden sag.

Og ja tykkemor opgiver ikke, for ja det ville være dejligt at være slankemor, men der skal være styr på de andre ting. En tynd mor som er stresset, udbrændt og med dårlige vaner kan være meget værre end en tykmor som har sunde vaner og balance i livet :)
Så her midt i lockouten med al den stress og bekymringer, arbejdsløshed der venter lige om hjørnet, dårlig økonomi mv, så tager vi de små skridt ;)
Fylder op med rigtig mad, skruer ned for snacks, sover godt, slukker for tv og computer, får daglig motion og sol på næsen. Smider lidt kosttilskud så vi fyldt op i lagrene efter en hård hård vinter.
Får lavet næringsrig mad , søger nye inspirationer, ikke mindst er det en glæde at se Janes færdige bog, efter at jeg jo har fulgt den da den var i maven ;)
Det er så skønt at hendes fokus ikke er endnu en slankekursbog med de vises sten og løftede pegefingre.. Næh det er en bog for rigtige mennesker der også fejler engang i mellem og ligger på sofaen og spiser alt for meget chokolade, mennesker der gerne vil spise rigtig mad der gør dem glade og sunde :)


Tusind mange gange tak til Henriette for at lade mig "låne" hendes blogindlæg. Måske satte det noget i gang hos dig, måske ikke...

Summarum er at vi er nødt til at elske os selv!
- selv kæmper jeg selv dagligt med accept og frygt...accept af hvordan jeg ser ud og frygten for hvordan jeg SÅ ud

søndag den 28. april 2013

Mad på budget vol. 3

Endnu en aften skulle der nem, sund og BILLIG mad på bordet!

Vi havde oksekød i fryseren, kikærter i køleskabet og lidt forskellige grøntsager i køleskabet.
Det blev til denne nemme aftensmad:
Oksefrikadeller, hummus og grøntsager

Hummus:

Kikærter 
Hvidløg
Olie
Salt/Peber
Spidskommen
Citron
Chili(pulver)

Hvis du bruger friske kikærter skal de stå i vand natten over og derefter koges i en time (gerne med lidt bagepulver). Hvis du bruger dem på dåse er det allerede klaret for dig. Herefter blendes kikærterne med resten af ingredienserne. Brug gerne godt med olie for at den bliver god lind. Hvis man vil spare på olien, kan der bruges lidt kogt vand.
Tip: put evt lidt persille i også. Det tager hvidløgsånden ;)

Oksekødsfrikadeller:

Hakket oksekød
Æg
Solsikkekerner
Feta
Spinat
Fiberhusk
Spinat 
Salt/Peber
Oregano

Rør det hele sammen til en fars. Lav frikadellerne i den størrelse du ønsker og læg dem på en bageplade. Bages i ovnen (eller steges i smør til de er faste og sprøde) ca. 30-40 min.
Tip: Put alle de grøntsager i du kan lide og har på lager.


Her er lige et par madpakkebilleder til inspiration:

Melon og mandler (Når der laves aftenssnack, kan der laves madpakke samtidig)

 Karrydressing: Skyr, mayo, karry, sennep, salt og peber

Blandet salat med græskarkerner og et kogt æg.

Blandet salat med tun, revet parmesan og olie/edikke-dressing


Seneste kreationer er disse "sutteklude"
(Kan købes for 50 kr. PP. Bestilles på Stefaniev@live.dk)

 (A, står for navnet på den dreng suttekluden er til)
Jeg er lige kommet hjem fra en dejlig weekend i Flensburg og næste indlæg vil indeholde opskrifter (introducerede min svigermor for bla.a. blomkålsris) og billeder af alle de nødder og andre uundværlige og sunde ting, der er så billige i Tyskland ;)

tirsdag den 23. april 2013

Spinatlasagne m. squashplader

Det er et fantastisk alternativ til den normale pastalasagne!
Vi gjorde det her hjemme, at vi lavede den ene ende udelukkende med squashplader og min kæreste fik en ende med en blanding.
Jeg var så "heldig" at jeg fik et stykke af min kærestes pastaplade og blev ellevild. Den skulle virkelig bare nydes! Jeg lukkede øjnene og puttede pastaen i munden - what?! Det skuffede godt nok. Det smager jo ikke engang særlig godt. Det savner jeg vidst kun psykisk. Det er i hvert fald ikke smagen ;)

Nå men anyway....Lasagnen smagte fantastisk og alle de farver. Jeg elsker det.
Her kommer opskriften (lidt på slum) og den kan jo varieres i det uendelige. Bare fyld godt med grøntsager i og leg gerne med hvad man kan bruge som lasagneplader.

Spinatlasagne med squashplader:

500g hakket oksekød
2 dåser flåede tomater
1 squash
1½ løg
2 store gulerødder
Broccoli stilk (rest)
Hakket spinat (frost)
Majs (frost)
Basilikum
Timian
Oregano
Salt/Peber
Revet ost

Hak løg og svits det. Svits herefter oksekødet med sammen med løg og kryddererier. Skær gulerødderne i skiver og kom i. Broccoli stilken skrælles, skæres i tern og puttes i gryden. Majs kommes i sammen med de flåede tomater og den står og simrer lidt. Smag til med salt og peber.
Spinaten puttes i en gryde og tøes op og koges igennem, så væden kommer fra.
Skær squashen i skiver. Hæld kødsovsen ned i fadet og læg derefter squashskiverne på. Gør det skiftevis til der ikke er mere. På det sidste lag, laves et lag med spinat. Slut af med en ordentlig omgang revet ost på toppen.

Ind i ovnen med lasagnen i ca. 30 minutter på 200 grader.

Vi fik mad til 2 gange aftensmad og en lille rest til madpakke, ud af denne portion. 
Både let, sund og budgetvenligt!

Desuden lovede jeg jer lidt madpakke tips.
I denne tid er maden jo hvad vi lige har i køleskabet derfor har jeg bagt nogle lækre ostemuffins til madpakken. De er geniale at have med sammen med forskelligt grønt.

Ostemuffins:

Æg
Spinat (frisk eller frossen)
Porrer (frost)
Revet ost
Basilicum
Salt/Peber

Smid det hele, undtagen osten, i en skål og rør/pisk det sammen. Hæld derefter massen op i nogle muffinforme (jeg bruger siliconeforme). Put revet ost oven på. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca 15-30 minutter. når æggemassen er fast og osten sprød og gylden, er den færdig.
Tip: Indholdet kan varieres i det uendelige. Brug alverdens grøntsager - en rigtig god tøm køleskabet opskrift. Desuden kan der puttes kød i også. fx. skinke, bacon osv.

Jeg har haft gulerodsstænger, agurkestænger, cherrytomater og lidt frisk broccoli med til.

Genrelt skal du huske at din madpakke skal mætte og det kræver grøntsager, protein (æg, kød osv) og fedt.

Her er det spinatfrikadeller, en salat og en ordentlig omgang karrydressing (karry, salt, peber, sennep og mayonaise. evt. også lidt skyr).

Næste indlæg på bloggen er egentlig et eksempel på et meget nem og hurtig aftensmad, men det kunne sagtens være en madpakke da det kan tages med og ikke behøver opbevares i køleskabet....Så følg med ;)

søndag den 21. april 2013

Mad på budget vol. 2

Der er stadig ingen penge på madkontoen, så derfor kører vi "køb kun lige ind til overlevelse og spis så ellers ud af køkkenet" stilen herhjemme.

Det er *indsæt bandeord* hårdt for mig. Jeg elsker at handle! Jeg elsker at have et fyldt køleskab! Når køleskabet er tomt, har jeg nærmest abstinens lignende symptomer og må bare over og handle. Den går bare ikke når der er 150 kr tilbage på madkonten og en uge til der igen kommer penge ind.

Derfor blev der i dag handlet tilbud, men ikke tilbud som vi plejer. Kun tilbud som var nødvendige. Hard but necessary ;)
Der blev bla.a. købt 2 agurker til i alt 6 kr, 2 pk pikant ost til i alt 20 kr, 3 gange broccoli til i alt 15 kr (ja, billigt ikk!), 10 okø æg 20 kr, makrel og torskerogn til 5 kr stykket.... altså tilbud til overlevelse. Jeg måtte holde mig fra blandt andet meget billig mørbrad.
- Jesus! Jeg lyder som food shop a holic!
"Hej, mit navn er Stefanie og jeg er food shop a holic" - kan lige se for mig at jeg står på et afvænningssted med ligesindede og præsentere mig selv hvorefter de svarer "Hej Stefanie" og ser lige så desperate og lidende ud som mig ;)

Men heldigvis kan man godt få god mad på budget - især når fryseren er fyldt med lækkerier!

Lørdagen blev derfor fejret med 3 retters menu: Rejecocktail, bøf m. bearnaise, bønner og gulerødder og kakaomandler til dessert. Opskrifterne får i selfølgelig her :)

Hvidløgsbønner:
Frosne Haricotverts
Olie
Hvidløg
Salt/peber

Bønnerne lægges i et fad. Hvidløg presses ud over. Olie hældes på og der krydres med salt og peber. Det hele blandes og fadet stilles i ovnen ved ca. 200 grader. Hvor lang tid bønnerne skal have afhænger af hvordan du kan lide dem, men ca. 20-30 minutter.

Rosmarin gulerødder:
Gulerødder
Olie
Rosmarin
Salt/Peber

Gulerødderne skrælles og skæres i stænger. De lægges herefter i et fad og blandes med resten af ingredienserne. I ovnen med dem til du synes de har den konsistens du godt kan lide.
Tip: Gulerødderne kan nemt krydres med andre krydderier.

Bearnaise dip:
Mayonaise (God og lækker. Fx, den fra Machandel)
Estragon
Citronsaft (Gerne frisk)
Salt/Peber

Det hele blandes og smages til i en skål. Rør, rør rør og lad gerne stå og hvile lidt. Wupti....øjebliklig madforelskelse!

Candlelight dinner

Forretten

Hovedretten

Desserten har jeg ikke et billede af men i får opskriften her (hvis man kan kalde noget så nemt en opskrift!).

Kakao mandler:
Mandler
Kakao (bagekakao)

Hæld mandler og en lille smule kakao i en frysepose. RYST! - Og så er der kakaomandler.
Tip: Hvis der er for meget kakao på kan de puttes i en si og rystes. Desuden kan mandlerne også laves med fx. lakridspulver.


I dag har jeg nydt dagen med min kæreste. Da vi havde handlet tilbud tog vi os en løbetur i det fantastiske vejr. Tilfældigt (og heldigt) løb vi lige ind i ingerslevmarked (loppemarked) og sluttede løbeturen af med at ose lidt i solskinnet. Så blev der lavet frokost (stadig på budget og tøm skabene) og haven, læs altankasser, potter og plantekasser, blev ordnet og bliver forhåbentlig snart rigtig grøn.
Lige nu er "haven" bare gjort klar

Lige et sidste billede af en pakke med olie jeg købte i netto for noget tid siden. Det er lækkerier.
Kun 60 kr. og de er fantastiske til dressinger osv.

Næste gang blogger jeg igen om mad på budget. Der vil komme en opskrift på lasagne uden pastaplader og lidt madpakke tips.

torsdag den 18. april 2013

Mad på budget...

Sådan er det her hjemme hos os.
Vores madbudget er ikke specielt stort og sidst på måneden er det altid skrabet. Det har i sær været slemt de sidste par måneder hvor kulhydraterne har været mere eller mindre fjernet fra min kost. For 5 kr kan du købe 500g pasta eller en agurk. Det sætter ligesom tingene lidt i perspektiv ;)
Desuden er vi begyndt at købe bedre kvalitet og en del mere Øko. Men vores nye prioriteringer er det hele værd så derfor sætter vi også madbudgettet op med et par hundreder frem over.

Nå, men for at gøre en lang historie kort, betyder de få penge jo at vi nu og indtil d. 1 maj ikke har specielt mange penge. Køleskabet ser (måske er det mere psykisk) utrolig tomt ud og trangen til at handle overmander mig - hele tiden!

Jeg er heldigvis en tilbudsjæger. En rigtig krejler. Og det er ikke kun med mad ;)

Dagens aftensmad blev derfor billig, men overdrevet lækker og sund = Win win!

Middagen bestod af rødspættefileter, bønnesalat og squash spiraler med hjemmelavet pesto. Desuden have jeg en rest revet ost, der blev til ostechips.

Bønnesalaten er frosne bønner du koger op, et hakket løg, ristede solsikkekerner, en oliedressing (min var olivenolie, hvidløgsolie og salt og peber).

Squashspirallerne er lavet med min nye spiralizer. Det var første gang jeg brugte den og det blev helt perfekt! Den kan købes på amazon. Den jeg har købt er fantastisk hvis man, som jeg, ikke har det helt store køkken og gerne vil spare strømmen.

Pestoen har jeg lavet i en foodprocesser. Jeg smed en rest soltørrede tomater i (ca ½ glas), smagsneutral olie, solsikkekerner, parmesan og salt og peber. Giv den gas med foodprocesseren og fyld olie i efter hvor tynd du vil have den.

Jeg valgte at hælde pestoen tilbage i glasset, for at opbevare det tæt og forlænge holdbarheden - det blev dog ikke nødvendigt - haps ;)

Bland spirallerne og pestoen og tilbehøret er færdigt. Billigt og hurtigt. Endnu en win win!

Ostechipsene er også utroligt nemme. Tag den ost du kan lide og saml i små bunker på en bageplade med bagepapir. Ind i ovnen på 200grader. Jeg afsluttede med grill for at gøre dem lidt sprøde. De er færdige lige inden de bliver brændte.






Det var dagens mad....plus lidt aftencraving der endte ud i Øko A38 og musli fra løgismose. Ikke særlig lowcarb, men meget HIGH QUALITY ;) 
Jeg nød det så meget at der røg to portioner ned. Jeg havde uden problemer fortsat til tredje protion, hvis jeg ikke havde skåret mine arme af! Mon jeg har bændelorm, de skulle eftersigende leve i maven og spise din mad....naaarhh...jeg er nok bare glad for mad. Meget glad for mad. 

Jeg håber at I kan bruge mine budget opskrifter. Del gerne jeres nede i kommentarerne.


mandag den 15. april 2013

Træningsmad...

Skal være god benzin!
Grundlæggende bør man jo altid ernære sig med god benzin og give kroppen det, den har det bedst med, men når man træner er det bare ekstra vigtigt.
Jeg mærkede det på egen krop i sidste uge, da jeg blev dårlig til en stepfit time. Jeg blev så skidt tilpas at jeg måtte fortlade timen og gik ned og købte en proteinbar. Den indtog jeg så mens jeg trak cyklen hjemad. Det var lidt en forskrækkelse, da jeg ikke har oplevet det før. Samtidig også et kæmpe irritationsmoment da jeg jo var nede i centret og motiveret for at træne, og så var "tvunget" til at afbryde træningen...øv!

Anyways vil dette indlæg handle om nogle af de ting jeg bruger før og (oftest) efter træning.
Man kan sige at en træningssnack gerne skal indeholde både proteiner, fedt og kulhydrater. Kulhydraterne er heller ikke nær så "farlige" og påvirker ikke blodsukkeret så voldsom efter træning, da insulinreceptorerne er mere modtagelige og knap så følsomme. Det hele er dog stadig med måde ;)

Træningssnacks behøver ikke være det helt store cirkus, men kan blot være:
- tun
- skyr
- æg (eller anden æggeret)
- mathilde kakao (skulle eftersigende have den rette fordeling af fedt, protein og kulhydrater)
og sikkert en masse andet godt :)

Her er var eftertræningsnacken blot en kop mathilde kakao (den uden sukker) m. appelsin.
Det var efter en omgang hygge badminton, så det krævede ikke at få fyldt de store depoter op ;) 

TIP: Lav evt din egen varme kakao af sødmælk og bagekakao. Varm mælken i en lille gryde og pisk kakaoen i. Kan evt sødes, men det er en smagssag om det behøves.

 Denne træningssnack er en kakao-shake.
 Opskrift:

Bagekakao
Kokosmælk (eller alm mælk/fløde)
vaniliepulver
frossen banan
evt. lidt skyr

Smid hele molevitten i en blender og efter kort tid er der serveret - bonus: Den smager himmelsk!
(Shaken kan vel egentlig varieres i det uendelige efter hvor fed man vil have den, hvilken smag, hvor tynd osv.)

Denne eftertræningssnack er en bærsmoothie og en rest æggekage.

Den her eftertræningssnack er faktisk blogget tidligere. Det er proteinpandekager (kesoklatter). Find opskriften længere nede ;)


Lige til sidst vil jeg slå et slag for mad over bål!
jeg har brugt de sidste to weekender på spejder og livet i det fri. Den første weekend var en forårstur med mine juniorspejdere og der sørger vi altid for at få pumpet en masse grøntsager i dem.


Weekenden efter var vi udelukkende ledere afsted og dagen stod i madlavningens tegn og det var fantastisk. Vi lavede vores egen fars og stoppede i en tarm. Vi kogte den og plankede den derefter op og gav den varme ved bålet. Vi lavede også ost og varmede en stryhns leverpostej i vores bålovn.


Om eftermiddagen havde jeg forberedt noget "spejder-welness" til de kvindelige ledere, mens mændende tændte op i grillen til aftensmaden (culotte, hjemmebagt brød og wok´ede grøntsager).
Jeg havde lavet en ansigtmaske af avocado og brun farin, fodbad med eukalyptus fodsalt, kogende vand med stykker af frisk ingefær og presset citron saft, ild i pejsen og stearinlys på bordet. Wunderschøn!




Sikke lunt det har været i dag. Jeg nyder at dagens sidste solstråler kommer ind af vinduet, men jeg skriver dette indlæg og ser masterchef :)
 

tirsdag den 9. april 2013

Desserter...

Er fantastiske - især hvis man som mig er 100% sukkerfri i denne måned!

Som I nok kan regne ud kommer dagens blogindlæg derfor hovedsageligt til at handle om desserter. Jeg vil give jer opskriften på 3 desserter. Kun den ene er HELT uden sukker, men de andre er tilgengæld LCHF.

Den første opskrift synes jeg, skal være den sukkerfrie. I fredags ville jeg forkæle min søde kæreste med en lækker dessert. Jeg besluttede mig for at lave Peanutbutter-kakao-is. Det er selfølgelig ikke is i den klassiske forstand, men hold nu kæft hvor smagte det godt!

Opskriften på Peanutbutter-kakao-isen får du her:

3 modne frosne bananer
2 spsk peanutbutter
3 spsk kakaopulver (uden sukker self. fx bagekakao)
1 tsk vaniliepulver (ikke vaniliesukker)
2 spsk koldt vand


Det hele smides op i en blender og så giver du den bare fuld gas. Jeg tog også lidt frosne blåbær op af fryseren og hældte lidt varmt vand over. Op i en skål med den hjemmelavede is og blåbærene oven på 
- wupti !


Som sagt smagte det fantastisk og desserten blev indtaget i sengen, under dynen med "par terapi" i fjernsynet.

Den næste dessert jeg vil dele med jer lavede jeg før den sukkerfrie måned gik i gang.
Opskriften er fundet på low carb lækkerier og desserten er en
laktosefri Panna cotta:

1 dåse (stor) kokosmælk 
1/2 dl sukrin eller andet sødning (tror også det ka udelades - prøv)
1/2 tsk. vaniljepulver (uden sukker)
150 gram 85% chokolade
2 blade husblas

Husblassen lægges i blød i koldt vand. Kokosmælk koges op med sukrin og vaniljepulver. Når massen koger, tages den af varmen. Chokoladen brækkes i mindre stykker og røres i. Massen afkøler lidt, hvorefter vandet vrides af husblassen, og denne røres i. Massen fordeles anrettes, evt. med lidt bær eller hakkede nødder på toppen.
Panna cottaerne stilles i køleskabet mindst 4 timer før servering.

Min Panna cotta kom til at se sådan her ud og jeg pyntede med vindruer skåret i halve. Desuden havde jeg hakket lidt nødder og lagt i bundet af glasset, inden massen blev hældt op.
Da jeg kom lidt sent i gang og vi derfor ikke kunne have den på køl lang tid nok, var den meget kvalm. Vindruerne reddede det lidt, men ingen af os kunne spise mere end halvdelen - ØV! Jeg tror dog at den kan blive fantastisk lækker, så giv det et forsøg.
Angående sukkerfri måned kunne denne her sikkert også sagtens laves med bagekakao.

Den sidste dessert jeg vil dele med jer, blev utrolig vellykket. Det er dog nogle måneder siden at jeg lavede den men, når den sukkerfri måned er slut, skal jeg helt sikket lave den igen!
Desserten er fundet her hos madbanditten.

Bounty-barer:

 Halvdelen af cremen af 1 stor dåse kokosmælk (skal have stået i køleskabet så den har delt det fede fra "vandet)
1 spsk sukrin eller anden sødning ( Jeg brugte dog intet sødemiddel)
75 g. kokosmel (måske mere afhængigt af hvor meget kokosfløde, du får ud af dåsen)
100 g. mørk chokolade 70-85%

Kokosmælken smeltes i gryde. Sukrin tilsættes og til sidst kokosmelet. Beklæd en bageform eller en rugbrødsform med plastikfilm/bagepapir og pres kokosmassen derned. Lad massen stå i køleskab nogle timer, så den stivner og du kan skære den ud i små mundrette firkanter eller mere som barer. Smelt chokoladen i vandbad sammen og dyp dine små bountyer deri ved hjælp af to gafler (eller pensel dem med chokoladen). Køl af i køleskab igen og HAPS!

Billedet er tyvstjålet fra madbanditten, da jeg ikke tog nogle billeder da jeg lavede dem.
 
I weekenden var jeg på forårslejr med mine juniorspejdere. Her har vi en tilbagevendende tradition. Nemlig dessertkokurrence. Vi samler en masse forskellige ingredienser på et bord og hver patrulje skal skiftes til at vælge én ingrediens. Der ud af skal de så lave den lækreste og pæneste dessert. Jeg måtte jo ikke smage pga sukkerforbuddet, men årets bud endte med at se således ud:






Jeg må ærligt indrømme at børnene sjældent vælger ingredienser ud fra hvad der passer sammen, men derimod hvad de godt kan lide. fx. kagebunde og krymmel hehe. Så årets desserter var ekstraordniært pæne og efter sigende lækre.
Jeg lavede aftensmaden over bålet. det blev grøntsager, som børnene hakkede, med kokosmælk, ingefær og hvidløg. Mmmm....


 Jeg må også lige dele et billede af mine nye æggebægre. Jeg er tosset med retro looket og farven!

Desuden gror vi, for tiden, karse og urter i vores vindueskarm i køkkenet. Vi har til aften fået salat med karse. Forhåbentlig kommer krydderurterne også snart op.

Nu vil jeg bruge aftenen på at se "luksusfælden" og "køkkenkrisen". Ingen af delene kan jeg sætte mig ind i, da jeg ikke synes man kan bruge penge man ikke har og ELSKER at blive inspireret til og lave mad.

fredag den 5. april 2013

Sundhed kræver planlægning!

Det gør det i hvert fald i mit liv, men nok også i de fleste andres.

Jeg læste i iform at 31% først bestemmer samme dag, hvad de skal have til aftensmad. Det i sig selv er der jo ikke noget uldent ved, men undersøgelsen viser også at hver 4. af de 31% ender med at købe take-away. Til sammenligning er det kun 10% af dem som planlægger deres aftenmåltid der spiser take-away lige så ofte. Det synes jeg da er overraskende højt og meget sigende.
 - Så er jeg er nok ikke den eneste der har brug for at planlægge min sundhed!

Men ikke desto mindre har vi madplan hjemme hos os.

Madplanen har i denne uge set således ud:

I mine øjne er der mange fordele ved at planlægge sin sundhed!

Mange går måske hele dagen og grubler over hvad der skal diskes op med til aftensmad!
Ungerne og den bedre halvdel skal kunne lide maden. Man er træt af at spise det samme hele tiden og desuden fuldstændig fantasi forladt inden for det kulinariske. Svedperlerne vælter måske allerede frem på panden, bare ved tanken om at skulle have børnene med ud og handle på vej hjem fra instituionen og desuden har resten af danmarks travle og lettere irritable befolkning også besluttet at handle på samme tidspunkt. Sidst men ikke mindst orker man faktisk ikke at stå i køkkenet i timer, for at lave sund mad - men suk, bikinisæsonen er jo lige om hjørnet....

Måske ovenstående er et overdrevet eksempel - måske ikke?!

Jeg er i hvert fald taknemmelig for at vi begyndte at lave madplan herhjemme. I min verden er der udelukkende fordele ved det, da planen jo godt kan revideres ved uimodståelige cravings eller ændrede planer.

Fordelene ved at lave madplan er:
- Det er let og overskueligt!
- Færre impuls indkøb af mad og færre fristelser
- Der spares penge, da madplanen kan planlægges efter tilbud og der kan handles sjældnere
- Man slipper for at skulle finde på hele tiden og kan istedet se det som en familie aktivitet at planlægge og     finde inspiration
- Mindre madspild
- Tidsbesparende da man kan lave mad til flere dage og ikke skal handle så ofte

Men det er ikke kun den sunde kost, der bliver mere overskuelig med planlægning. Også træning er faktisk nemmere at få presset ind i den travle hverdag, hvis det er planlagt på forhånd.
Personligt planlægger jeg min træning 1-2 uger frem. Jeg skriver det helt konkret i kalenderen. Så har jeg en aftale med mig selv og de gange jeg ikke kommer afsted minimeres. Hvis det ikke er nok, så lav en aftale med en anden, meld dig på et hold eller gør det til en vane at træne fx. mandag og torsdag. Har man børn og familie kan man også inddrage familien i sin træning. Tag dit barn med ud og motioner. Du løber, barnet cykler. Tag i svømmehallen, ud at kælke eller hoppe på trampolin.

Jeg tvivler i hvert fald på at jeg er den eneste der kan have svært ved at holde den sunde og energi givende livsstil, hvis ikke den planlægges.

Giv ikke op! Det tager tid at gøre sundhed og planlægning til en vane. 
Ifølge iform tager det 30-90 dage at skabe en vane og jo mere vedholdende du er med vanen jo større chance er der for succes.

Jeg har tidligere lovet jer inspiration og ideer til frokost.
Her kommer lidt billeder fra den senest tids frokoster og mellemmåltider:

Blandet salat med spinatblade, avocado, agurk og hytteost. Dertil et kogt æg og karrysalat.

Herunder er der billeder fra madpakke forberedelse. Jeg laver frikadeller med spinat, feta og solsikkekerner.

Alle ingredienser blandes i en skål.

Farsen er nu rørt sammen og smækkes på en bageplade. Ind i ovnen med dem ved 200grader og 20-30 minutter senere er der frikadeller til madpakker og fryseren.

Karry-coleslaw (se opskrift i et tidligere indlæg) og en lowcarb bolle med pålæg.

Lowcarb bolle med henholdsvis peanutbutter og ost, skinke og agurk. Dertil lidt vindruer.


Ugens nye opdagelse og eksperiment er protein-pandekager (også kaldet keso-klatter).
De har et højt indhold af protein og kan spises til alle måltider, også morgenmad. De smager himmelsk og rigtig meget som almindelige pandekager.

Opskriften på protein-pandekagerne får du her:
Ca 8 pandekager
200g hytteost
2 æg
2 spsk fiberhusk
lidt salt

Det hele blandes sammen og blendes til en ensartet masse. Lad hvile lidt og steges herefter på panden i smør.

Kan bruges med pålæg på eller bare spises bar.
MUMS!
 Her spises de til morgenmad.


 Og her som post-træningssnack.


Afsluttende vil jeg opfordre til at kommentere på min blog. Gerne med opskrift forslag eller forslag til justeringer af fx. opskrifter eller bloggen generelt. Alle andre kommentarer er selfølgelig også velkomne :)
For...